ordföranden har ordet

En ny säsong på Salem 365 börjar 6 maj 2022, Välkommen

Nu kan vi äntligen lägga en lång , mörk och tung vinter med Corona bakom oss.

Nu ser vi fram till en fin Sommar med massor av golf på Salems GK.

Vår chef-greenkeeper, Fredrik, har lovat att öppna 18-hålsbanan den 6 maj, vilket vi ser fram emot med spänning.

Vi är flera som har lirat på andra banor under mars och april, trots att det har varit både kallt och ibland minusgrader på nätterna. Vädret har haft stor påverkan och speciellt greenerna på dessa banor har fått mycket stryk i samband med frosten.

När jag var på klubben förra veckan och kunde se hur bra Salems greener har klarat av vintern och  frosten, måste jag säga att klubbens styrelse för 3-4 år sedan tog ett bra beslut i att investera i duk till samtliga 18 hål.

Bra jobb av banpersonalen och inte minst alla frivilliga medlemmar, som har hjälpt till med att sätta dukarna  på plats och sen ta bort dem  igen efter vintern. Ett stort tack från oss i styrelsen!

Som ni kanske har sett, har vi lagt upp mer detaljerat information på hemsidan om vad som kommer att hända på hål nr. 1 med ombyggnad, ny design med mera.

Om ni är nyfikna på, hur det visuellt kommer att bli, gå in på hemsidan och ta en titt, det blir verkligen snyggt. Bra jobb Fredrik och teamet.

På årsmötet i slutet av april, fick Styrelsen feedback från medlemmarna om bristande kommunikation kring vad som händer i klubben och inom organisationen.

Detta har vi med stort allvar tagit till oss och forsöker nu att ge alla medlemmar tydligare information om vad som händer i klubben och på banan.

Ett bra exempel är som det som beskrivs ovan om vad som händer på hål nr. 1 kring ombyggnad och tajming.

23-24 april har ordförande deltagit på SGFs årsstamma och Framtidsforum för Golfen i Sverige med många mycket intressanta ämnen, bl.a. följande:

• Jämställdhet
  • Hållbarhet
  • GITT

I samhället och i sporten pratar man mycket om, att jämställdhet betyder en fördelning på minimum 40/60.

Styrelsen lägger stort fokus på detta, både bland personal och på banan som t.ex. toaletter placerade på flera ställän på banan, men också tee-placeringens betydelse för både killar och tjejer.

Vi menar att jämställdheten på vår klubb är otroligt viktig, och att alla ska kunna få vara en del av klubben, och på lika villkor. Det är därför glädjande att se att det har kommit till fler och fler tjejer/damer, som jobbar aktivit i dam-komitteen  och deltar i Torsdagsgolfen.

Styrelsen har pratat mycket om detta och efter årsmötet består styrelsen av hälften män, hälften kvinnor. Som styrelse och klubb är vi stolta över detta eftersom det fortfarande finns ett antal klubbar som har en ”snedfördelning” inom ledningen.

Dessvärre händer det f.n. många saker i samhället som påverkar Hållbarhet inom golfen, och golfens kostnader.

Krig, Corona, vatten och miljöproblem, orsakar längre leveranstider, ökade kostnader för maskiner och drivmedel samt nya krav gällande miljö etc.

Detta betyder att vi som klubb i framtiden måste förvänta oss att kostnaden för att fortsatt hålla vår fina bana på en så hög nivå, som Fredriks team gör, kommer att öka markant.

Hur ska vi då lösa detta så att vi i framtiden kan fortsätta hålla en hög nivå på banan?

Denna fråga kommer att finnas med som en viktig punkt på Styrelsekonferensen i Oktober. Efteråt återkommer vi till alla med våra tankar och idéer.

Jag tror, att alla forstår, att det i framtiden blir dyrare att spela golf, precis på samma sätt som vi upplever i vardagen, att priserna för mat, elektricitet, bränsle etc. ”flyger i vädret”.

Därför pratar man samtidigt i SGFs ledning om andra typer av gödsel, återvinning av vatten för bevattning etc.. Om ni är intresserade, så ta en titt på SGFs hemsida, där det finns massor av information om, hur andra klubber tänker och agerar på allt detta. Det finns otroligt många kreativa sätt att hantera det på.

En annan punkt på Framtidsforum var ”Golf hela året”, eller som SGF själv nämnde det Golf 365. Många menar, att det i framtiden kommer att bli ännu viktigare att kunna erbjuda aktiviteter till medlemmarna samtliga 365 dagar om året.

Det pratas om nya åtgärder och många klubbar har redan fått Padel-banor, indoor-Range, eller simulatorer. Ett område som verkligen växer, inte bara i Sverige, utan i hela Europa. Detta är ett annat av klubbens mål för framtiden.

Hur utökar och förbättrar vi erbjudandet för våra medlemmar, så att vi på Salem har aktiviteter året runt?

Som vi redan i år har erfarit, går vädret inte att lita på, så trots att vi har vår fina 9-hålsbana, kan vi inte förvänta oss, att vi kan lira alla dagar. Just därfor blir indoor-aktiviteter i framtiden viktigare för alla. Styrelsen kommer att jobba mer med detta  på årskonferensen och därefter informera klubbens medlemmar om våra idéer.

Förra säsongen försökte vi använda Sweetspot, men som det framgått var systemet inte tillräckligt utvecklat än, vilket skapade stora problem för både klubbens medlemmar och gäster, som ville boka starttider. Därför valde vi att gå tillbaka till GIT.

Vad som är bra för framtiden är, att SGF nu verkligen satsar på att förbättra möjligheterna och servicen i GIT. Man har öronmärkt 6 miljoner kronor i budgeten för att utveckla GIT i framtiden, så vi hoppas verkligen, att detta kan ge våra medlemmar bättre möjligheter och  service i samband med bokningar.

Ett område som majoriteten av dom svenska klubbarna har efterfrågat under flera år, och som nu blir verklighet.

Avslutningsvis vill jag önska alla våra medlemmar en god Sommar med fint väder och mycket golf.

Jag hoppas vi ses på banan!

Karoly Neumann

Salems GK, Ordförande