Arkiv tidigare rapporter

Fredrik Eriksson, Course Manager

Fredrik Eriksson, Course Manager

LÄGESRAPPORT 2014-04-05

Våren är här och både Högantorpsbanan och Salembanan har klarat vintern utmärkt. Troligen det bästa jag sett under mina 22 år som greenkeeper på Salems GK.

Städdagen är avklarad och det blev mycket uträttat. Tack till alla ni som gjorde ett grymt jobb!

Högantorpsbanan är ju som dem flesta vet öppen året runt med sommargreener och den går utmärkt att spela på. 

Många börjar säkert att undra varför vi inte öppnar Salembanan! Speciellt nu när många banor börjar öppna. Men när ni är som mest irriterade kan ni tänka på att vi öppnade långt innan dessa bannor, för vi stängde aldrig (högantorpsbanan).

Jag ska försöka förklara varför vi håller salemsbanan stängd ett tag till.  Det är fortfarande ganska kalla nätter och växtligheten har knappt startat vilket gör att slitaget som blir vid spel har svårt att läka. Men den största anledningen är att vi behöver utföra vissa arbetsmoment innan vi öppnar för att förbereda banan så bra som möjligt för en lång och bra säsong. Dessa arbeten gör tillfälligt att spel på banan inte är att föredra. Dels så blir greenerna nästan oputtbara då vi luftar de rejält och dressar hårt samt har på ”traceolite”, ett jordförbättringsmedel som borstars ner i hålen efter luftaren. Dessa arbeten är nästan omöjliga att utföra med spel på banan, speciellt då vi inte kan starta förens ca kl. 11.00 p.g.a. frost. Dessa jobb blev klara i fredags och nu behöver greenerna lite tid för att bli bra att putta på. Under kommande vecka skall vi dressa fairway, tee och foregreens samt ytligare en dress med kompostsand på greenerna. Dessutom skall vi kicka igång mikrolivet i greenerna med en socker och humus lösning, starta bevattningssystemet mm mm. Vi beräknar att öppna salemsbanan den 17/4, men man vet aldrig vad som händer kanske har vi 2 decimeter snö då.

Nu undrar säkert många varför högantorpsbanan klarar sig så bra och kan vara öppen? Till att börja med så slits den ganska hårt, teena, in och utgångar på greenerna, avslut på gångvägar mm är väldigt slitna efter allt spel detta år. Men p.g.a. eller tackvare att spel trycket på högantorpsbanan är så mycket lägre under högsäsong så återhämtar sig banan bra. Och nästan alla arbetsmomenten som just nu utförs på salemsbanan kommer att utföras på högantorpsbanan när salemsbanan är öppen.

Man kanske också undrar varför vi inte har utfört dessa arbeten tidigare nu när våren kom så tidigt? Det beror på att det är väldigt riskabelt att stressa gräset för tidigt, vilket man gör när man arbetar på greenerna med borstning mm. Slår det om och blir rejält kallt en längre tid, vilket det lätt kan göra under mars månad så kan det betyda greenernas undergång.

Men håll ut snart öppnar vi även Salemsbanan!! Förhoppningsvis i väldigt bra kondition.

2014-02-17 – Lägesrapport

Vintern har än så länge varit snäll mot våra banor. 18-hålaren är fortfarande väldigt fin.

9-hålaren håller också bra kvalité för att vara i februari. Dock lite sliten efter allt spel under vintern.
Kom ihåg att laga nedslagsmärken och lägga tillbaks uppslagen torv!
Det ser bedrövligt ut på fairway och greener, speciellt på fairway där det ligger väldigt mycket uppslagen torv.
Det är minst lika viktigt att laga på vintern som på sommaren.

Nu hoppas vi på en fortsatt mild vinter eftersom det kan vara känsligt med sträng kyla när det inte finns någon snö som skyddar.

Städdag söndag 30 mars kl 10.00-14.30. Ni vet att vi uppskattar mycket att ni ställer upp! Massor blir gjort som vi har svårt att hinna med.

Fredrik Eriksson
Course Manager
banchef@salemsgk.se

December 2013
Hej!
Nu har vi en långhelg framför oss och eftersom det är grönt och inte för kallt hoppas vi ni tar en tur ut till oss, skönt att röra på sig efter den goda julmaten.

Högantorpsbanan är öppen året om med ordinarie greener.
Högantorpsbanan är invintrad och preparerad för att klara spel året om. 
Vi har utslagsmattor på Tee 27 och Tee 23 slår från gräs, dock inte från grästee. Det behövs inga mattor när Du slår ute på banan.

För att vara så här års är det helt ok kvalitet på Högantorpsbanan.

Salemsbanan är ständ för säsongen och vi gör lite vinterarbete där nu när vi inte har någon snö. Tees och greener sprutas för att klara vintern väl.

Stort tack för i år! Nu ser vi fram emot 2014 och hoppas kunna få se lika hög kvalitet på våra 27 hål som den här säsongen. Har varit riktigt roligt och mycket positivt för oss alla som arbetar här att se så många nöjda spelare ute på banan.

Salemsbanan (18 hål)


2013-07--08

Så fort vi kan försöker vi bygga på vårt nya bäcksystem som skall rinna mellan tee och green på hål 7. Det är ett tidskrävande jobb men det går framåt.

18-hålaren håller nu mycket bra kvalité. Sedan kan det alltid variera lite från dag till dag beroende på t.ex. hur snabba greenerna är eftersom det är levade växter vi arbetar med. När greenerna  är nygödslade blir de något långsammare och när de är nyvertikalskurna och dressade är de snabbare.

Högantorpsbanan (9 hål)
9-hålsbanan håller nu helt okej skick och gräset på greenerna växer väldigt mycket.

Allmänt
Förra året gnällde vi en del på det ständiga regnandet men nu börjar man nästan längta efter lite regn. Trots att det förra veckan kom en redig skur så är det nu torrt i markerna. Men vår bevattningsanläggning fungerar bra så det är ju inget större problem på banan. Men man kan aldrig få sprinklerna att sprida lika jämnt som ett fint regn, så någon natt då och då med regn önskas.

Har ni frågor om banan och skötseln är ni välkomna att maila på banchef@salemsgk.se

Tidigare frågor från spelarna - Bunkrarna
De allra flesta bunkrarna på vår bana har en bra sand nivå (för mycket säger proffset och för lite säger medelgolfaren) .  Bunkrarna på hål 5 är lite speciella, dels är de små och dels har de lodrätta kanter. I dessa lodrätta kanter skyfflar vi upp sand för att inte kanten skall kollapsa och för att göra det lite lättare. Sanden blir då lös och bollen kan tyvärr pluggas. Dessutom består den understa sanden av grusblandad sand som är toppad med bra sand för att inte få upp stenar på green som förstör våra klippare och är tråkigt att slå i. Bunkrarna på 5an måste byggas om för att lösa problemet. D v s sanden måste skyfflas ut och bunkerbotten måste ändras och ny sand måste läggas ut.  Detta låter väldigt lätt men det är väldigt mycket arbete speciellt då vi inte äger någon grävare. Men arbetet finns på vår önskelista och framtida investeringar (se nedan).  Sedan är det andra bunkrar som har andra problem så det är ett stort projekt att få alla bunkrar helt perfekta. Inget man går ut med en handskyffel och fixar på en kafferast.

Klubben har tagit fram en renoveringsplan för bunkrarna och pris lappen ligger på ca 600 tkr som kanske blir aktuell någon gång i framtiden. Fram till dess fortsätter vi han hålla våra bunkrar så bra som möjligt med de resurserna som finns. Vi lägger idag i snitt ca 35 tim/veckan på att sköta bunkrarna. En bunker är ett hinder - skall inte vara  lika lätt som om bollen ligger på fairway eller på green. Vi har jätteduktiga  golfinstruktörer!