Senaste från banorna

Dagsläget på våra 27 hål

Fredrik Eriksson, Course Manager

Fredrik Eriksson, Course Manager

LÄGESRAPPORT 2016-04-04

När öppnar 18-hålsbanan?

Våren är här och många undrar när 18-hålaren öppnar.

Vi stressar aldrig med att öppna 18-hålaren, dels för att vi har 9-hålaren, men mest för att vi vill hinna göra några rejäla skötselåtgärder på banan innan vi öppnar. När och en tid efter dessa skötselåtgärder utförs är det i stort sett oputtbart på greenerna. Det är därför ingen mening med att öppna. Skötselåtgärderna är mycket viktiga för banans chans till att hålla hög kvalitet hela säsongen. Om man måste gissa ungefär när vi kommer att öppna 18-hålaren så skulle det bli ca 23-April, men det kan bli senare.

Annars ser banan mycket fin ut efter vintern!

Kom ihåg Städdagen den 9 april.

//Fredrik

Lägesrapport 2015-07-27
Vi är mitt i säsongen och banorna håller mycket bra kvalité. Men vi som arbetar med banan kan inte ligga på latsidan. Det krävs väldigt mycket kraft och resurser för att hålla en bra bana bra.

Under första delen av säsongen har vi hunnit med en hel del, förutom att få banan i bra kondition. Vi har färdigställt vattentoaletten vid green 14. Satt fontän i dammen på hål 18, satt luftare och fontäner i stora dammen vid hål 6, 8 och 9. Stensättning av dike på hål 6 och renovering av bunkrarna på hål 14 har vi också hunnit med. Och sist men inte minst har vi ordnat med ny dränering framför green på hål 11. Så nu hoppas vi på ännu mer tid och pengar för att kunna förbättra vår bana ännu mer under hösten.

Efter allt detta positiva kommer också lite skäll.

En sak som jag som banchef gärna vill stressa lite extra är att vi alla måste respektera de skyltar som sätts upp. Står det t.ex. att grästee på rangen är stängd så är de det. Hittills i år har vi inte kunnat öppnat grästee en endaste gång och därför står skyltarna kvar. Trots det används grästee, vilket inte är bra. Snälla, hjälp oss i vårt arbete istället för att stjälpa.

Det är inte heller okey att samla bollar som slagits ut på rangen istället för att köpa en egen hink. Inkomstbortfall och säkerhet måste respekteras.

Och så det här med nedslagsmärken. Laga alltid dina egna och hittar du inget så laga någon annans. Allt för att greenerna ska fortsätta hålla den höga kvaliteten som de gör.

Lycka till med golfen.

Fredrik


Lägesrapport 2015-03-23

Nu närmar sig den ”riktiga” golfsäsong!! Vi har ju alltid 9-hålaren öppen men snart är det nog dags för 18-hålaren att öppna. Den stora frågan är NÄR!?

Det är svårt att säga eftersom vi inte styr över väder och vind. Men vi behöver minst 2-3 veckor med relativt varmt väder (några plus grader på natten och tvåsiffriga plus grader på dagen). Det absolut tidigaste vi kan öppna är ca den 15 april, men då måste vädret bli klart bättre än vad det är just nu den 23 mars. Det är några jobb vi måste utföra på greenerna innan vi öppnar som inte går att göra när banan är öppen (det går inte att putta på greenerna när vi gör dessa arbeten).  Dessa arbeten är bl.a. grovdressning, kalkning, jordförbättring och grovluftning. Detta är viktigt för att greenerna ska hålla för det hårda speltryck som väntar under säsongen. Om vi får lite varmare och soligare väder kommer dessa arbeten starta nästa vecka d.v.s. vecka 14.

18-hålsbanan har klarat vintern bra än så länge, men det kan fortfarande komma bakslag med extremt kallt väder som kan skada gräset.

9-hålaren är naturligtvis mer sliten efter vinterns spel, men den är ändå okej.

Inga ombyggnationer är gjorda under vintern. Det vi skall slutföra under våren är vad vi startande sent på hösten. D.v.s. uppsnyggningen av diket på hål-6, där slänterna kommer att stensättas vilket jag tror blir snyggt. Den före detta torrtoan vid tee-15 kommer att bli vattentoalett. Sedan kommer vi också att installera syresättare och 2 stycken fontäner i den stora dammen som ligger vid hålen 6,8,9. Detta kommer att göra att dammen håller sig snygg och inte växer igen. Fontänerna kommer även fylla en funktion av att göra dammen mer synlig för spelare som spelar banan för första gången. En fontän planeras även i dammen bakom green hål 18.

//Fredrik

Lägesrapport 2014-10-14
Nu är hösten här och vi håller på att förbereda banan för vintern. Vi luftar, dressar och gödslar med järnsulfat för att hålla svamp sjukdomar borta. Greenerna är fortfarande bra men kommer att bli långsammare ju längre tiden går. Vi försöker undvika att klippa dem nu för att stressa dem så lite som möjligt inför vintern. Bunkrarna har tagit en del stryk av dem kraftiga regnen vi haft, vi försöker fixa till dem så gott vi hinner innan nästa regnskur kommer. Några bunkrar kommer vi att fixa dräneringen på då dem dränerar på tok för långsamt.

Stängning av 18-hålaren.
Innan det blir snö eller tjäle måste vi djuplufta greenerna på 18-hålaren. Efter denna djupluftning är inte greenerna spelbara och kommer då att stängas för året. När detta blir beror på vädret men det brukar bli under första hälften av november.

Under hösten har vi inte bara skött banan utan också utfört en del förbättrings arbeten. Toaletten vid tee 15 har fått en sluten avloppstank och vatten är kopplat till toan, nästa säsong kommer vi starta upp denna vakum/vattentoalett. Det lilla diket som korsar hål 6 har breddas och kanterna kommer att stensättas under Höst/vår. Ny bevattning har kopplats bakom green 6 då det ofta varit väldigt tort där. Vi har också grävt upp vattenledning till bäcken på 7an som nu kan gå dygnet runt med vatten som pumpas upp från Mälaren. Denna pump kommer dock att tas upp för vintern under denna vecka. Vi har också dränerat vid tee 6 på 9-hålsbanan.

//Fredrik

Lägesrapport 2014-06-07
18-hålsbanan har nu varit öppen i snart två månader och hållit en bra kvalité sedan dag ett. Just nu har vi en del vitgröe blomning på våra greener (små vita frön på gräset) något som vi inte kan göra så mycket åt då vi har en hel del vitgröe på våra greener. Om vitgröe och dess blomning kan man skriva mycket, men jag nöjer mig med att hålla det kort. Det finns mängder av olika varianter av vitgröe. Greenen på hål 1 har vi t.ex. en variant som blommar mycket medans vi på green hål 10 där vi har lika mycket vitgröe har varianter som blommar väldigt lite. Enda sättet att bli av med vitgröen är att torva av allt gräs på greenerna och så eller torva på nytt gräs. Något som många klubbar har lagt miljontals kronor på. Vi har dock lyckats hålla otroligt bra klass på våra greener så någon så stor investering och inkomstbortfall som en omläggning av gräs betyder har vi inte behövt göra ännu. Man kan trösta sig med att vitgröen ofta blir bättre och bättre för varje år som går, den förädlar sig själv och på en del äldre banor i USA har man hittat sorter på greenerna som aldrig klipps, d.v.s. dem växer aldrig över 3mm.  Man ska också komma ihåg att några av världens bästa banor består av 100 % vitgröe. T.ex. Oakmont Country Club, öppnad för spel 1904 sägs av många ha världens bästa greener, speciellt dem som gillar extremt snabba greener. Dem har en vardags stimp på 14. Under US-open år 2007 fick dem göra greenerna långsammare under tävlingen (13). Men som sagt dem har genom åren utvecklat en vitgröe som knappt blommar.

9-hålsbanan höll vi stängd under fyra dagar i början av maj, då vi utförde väldigt mycket arbete på banan vilket gjorde stor nytta. Banan håller bra kondition.

Fredrik Eriksson, Course Manag